2008.03.25.
20:45

Írta: Balog_D

Kisebbségben

Megjelent: Műhely, 2008. március 25.

Nemrég az E épület aulájában tanultam, miközben furcsa beszélgetés ütötte meg a fülemet. „Vennék nekik egy repülőjegyet Nigériába. De csak odafelé.”- mondta egy másik asztalnál ülő egyetemista a barátjának, az arra közeledő színesbőrű vendéghallgatók láttán. A társalgás további részleteit inkább nem idézném, mindenesetre elhűlve és szégyenkezve hallgattam: itt tartunk 2008-ban? Komolyan bőrszín és származás alapján ítéljük meg az embereket ma is? 1961-es bemutatásakor botrányosnak számított Shelagh Delaney drámájának filmváltozata, az Egy csepp méz, melyben egy fehér diáklány néger tengerésztől esik teherbe, majd egy homoszexuális fiúval köt barátságot. Ez idő tájt történt, hogy a fekete, amerikai zenész Sammy Davis Jr. egy fehér nőt vett feleségül, aki emiatt sokak szemében megvetés tárgya lett. Alig negyven év telt el azóta, mára azonban a nyugati kultúrkörben az efféle esetek hál’istennek már egyáltalán nem keltenek különösebb feltűnést.
Mindez szép és jó, legalábbis annak tűnik. Kérdés azonban, hogy az emberek toleranciaszintje nőtt-e meg, vagy az úgynevezett politikai korrektség jegyében csupán a szőnyeg alá söpörtünk számtalan égető, megválaszolatlan kérdést? Képesek vagyunk ma már elfogadni a kisebbségeket, legyenek azok akár rassz, akár vallás, akár szexualitás tekintetében mások, mint mi, a többség? Az idegenektől való szűklátókörű és sokszor alaptalan félelmet mi sem bizonyítja jobban, minthogy szociológiai kutatások szerint a magyarok több mint hatvan százaléka elutasítaná piréz bevándorlók befogadását. Csakhogy pirézek nem léteznek, ez egy fiktív nemzet, akiket csak a kérdőív kedvéért találtak ki a kutatók, a társadalmi előítéletek felmérésére.
Persze mindig kettőn áll a vásár. Egyáltalán nem mindegy, betartja-e a szóban forgó kisebbség a többségi társadalom által elfogadott alapnormákat, vagy sem. Ha nincs hajlandóság a beilleszkedésre, aligha várhatjuk, hogy a többség előítéletei megváltozzanak. Legyen szó romákról, arabokról, kínaiakról, vagy akár pirézekről.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely publicisztika 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://balogdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr871507893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása