2007.11.27.
21:17

Írta: Balog_D

Egy varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete

Megjelent: Műhely, 2007. november

Ablak, hajó, csigavonal, kert, hagymakupola, vér, eső és véreső – mi a közös bennük? Ezek Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) osztrák festő és építész legkedveltebb motívumai. Ha eddig csak Bécs egyik általa tervezett, bolondosan színpompás épülete jutott eszünkbe nevéről, itt az idő, hogy megismerkedjünk a zseniális különc életművével a Szépművészeti Múzeum kiállításán.
E sokoldalú művész Friedrich Stowasser néven látta meg a napvilágot. A képzőművészeti akadémiát hamar otthagyta és önálló szárnypróbálgatásokba kezdett. Irigylésre méltó élete során Bécsben, Párizsban, Velencében is alkotott, hosszabb időt töltött Észak-Afrikában, Japánban és Új-Zélandon. Tengerészként, később pedig saját hajója, a Regentag kapitányaként beutazta a világot. Egyedülálló művészetét már életében elismerték, nem csatlakozott az uralkodó áramlatok egyikéhez sem. A festés mellett tervezett bélyeget, textilképet, de még egy szemétégetőből is sajátos hangulatú épületet varázsolt. Festékeit maga készítette, a színek kompozíciója volt számára a legfontosabb, hogy képei egyfajta „vizuális zene” hatását keltsék. Teljes színskálát magába foglaló festményein is meg tudta őrizni a színek harmóniáját.
Gyakran hangoztatta, hogy az egyenes vonal „teljesen idegen az emberiségtől, az élettől, az egész Teremtéstől”. Vonalzó iránti ellenszenvének jegyeit épületei is magán viselik, akárcsak katalán elődje, Gaudí organikus építészete iránti vonzalmát. A modern építészetet lélektelen kudarcnak tekintette. Meghökkentő gesztusai sokszor megosztották közönségét és kritikusait. Művészete összefonódott sajátos életfilozófiájával, korát megelőző harcos ökológiai gondolkodásmódjával.
Amit a január 13-ig látható tárlattól várhatunk: a Szépművészetitől megszokott profizmus, „sztárkiállításhoz” illő, ám még elviselhető tömeg, a festmények mellett selyemnyomatok, fametszetek, falikárpitok, papírsárkányok és egy negyedórás portréfilm is, egy vidámabb, színdúsabb világ ígéretével.
Ha pedig ott vagyunk, egyúttal megtekinthetjük a Hundertwasserre nagy hatást gyakorló Klee műveit is, Picasso és Kandinszkij társaságában.

Szólj hozzá!

Címkék: műhely kiállítás 2007 recenzió hundertwasser

A bejegyzés trackback címe:

https://balogdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr71507963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása