2009.05.18.
20:25

Írta: Balog_D

Ép lélekkel a nehézségeken át

Megjelent: Műhely, 2009. május 18.

„Minden egész eltörött…” - írta hajdanán Ady, és a statisztikák szerint sajnos napjaink fiatal felnőttei is jól ismerhetik ezt az érzést: a magyar 18-45 éves korosztály legalább egyharmada találta szembe magát valamilyen súlyos mentális problémával élete során. Riportunkban az egyetemista és fiatal felnőtt korosztály lelkiállapotáról, pszichológiai gondjaik megoldási lehetőségeiről kérdeztünk meg szakértőket.

„A lelki, pszichológiai zavar tág fogalom” – kezdi Richter Júlia, a BME Támpont Iroda pszichológusa – „Az tekinthető a problémának, ami az adott élethelyzetben meghaladja az illető megküzdési képességeit. Mivel egyetemi közegben vagyunk, ezért a tanulási nehézségek, a párkapcsolati problémák, vagy a párkapcsolat hiánya és az abból fakadó problémák lényegesen gyakoribbak, ezenkívül előfordul többek közt szorongás, pánikbetegség, anorexia, bulémia.”
Ez utóbbi, evéssel kapcsolatos zavarok különösen a fiatal lányok körében gyakoriak Dr. Kocsi Anikó belgyógyász-pszichoterapeuta, a Nyugalompont magánorvosi rendelő munkatársa szerint. Őt az „egyszerűbb” tisztasági, ellenőrzési kényszerek mellett nem ritkán szexuális problémák miatt keresik fel, hiszen a kíváncsiság, tapasztalatlanság, szorongás együttes jelenléte könnyen előidézheti azokat. Mindemellett számos belgyógyászati betegség pszichoszomatikus, ám sajnos kevés szakember jártas mindkét területen. „Belgyógyászként gyakran kerül hozzám olyan páciens, aki már túl van több vizsgálaton és sejti, hogy problémája nem szervi eredetű, és tőlem, mint pszichotherapeutától várja a megerősítést.”- mondja Kocsi. Rendelését döntő részben egyetemisták vagy végzett értelmiségiek látogatják. „Habár ebben közrejátszhat, hogy mindig egyetemek közelében rendeltem, elmondható, hogy a mai bizonytalan helyzetben az erre a korosztályra háruló teher, az egzisztencia megteremtése hatalmas. A különféle életvezetési, lelki problémák mellett vannak olyan elmebetegségek, melyek a huszonévesek nagy terhelésével kerülnek felszínre. Nagyon értelmes fiatalok kénytelenek emiatt abbahagyni a tanulást, és ilyenkor a pszichotherápia csak kiegészítése lehet a gyógyszeres kezelésnek.”
Szorongásainkat nem ritkán önpusztító irányban próbáljuk meg semlegesíteni, alkohol, vagy drogok segítségével. „Nem csak egyetemisták, egyetemi dolgozók is megfordulnak nálunk” – meséli Márton Andrea, a kábítószerrel visszaélők törvény által előírt elterelésével is foglalkozó Katolikus Karitász “Rév” Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának intézményvezetője – „Sokaknak nincs más ellazulást nyújtó alternatívája, mint a marihuána. Noha egy-két használat után valóban nem válik az ember függővé, az egyik legnagyobb tévhit, hogy nem lehet rászokni, hiszen -ha testi nem is annyira-, lelki függőség könnyen kialakulhat. Mindemellett a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkezdése is egyre korábbra, akár általános iskola idejére tolódott, és megdöbbentő, hogy a lányok is egyre többet isznak.


Ami a szívedet nyomja


„Az egyetemisták számos terhet cipelnek, sokaknak dolgozniuk is kell tanulás mellett, egyszerre több, összetett elvárásnak kell megfelelniük.”- véli Kocsival egyetértésben Márton, mikor a lelki gondokat kiváltó okokról kérdezzük. Mint kifejtette, a rendszeres drogfogyasztás mögött az előbbiek mellett, gyakran kapcsolati, származási, esetleg pszichés probléma húzódik meg. A drogfogyasztás azonban csak elfedi a fő nehézségeket, ami azért is gond, mert ha az illető évek múltán úgy dönt, hogy leszokik, a személyiségfejlődést onnan kell folytatnia, ahonnan elkezdte használni az anyagot.
A megkérdezett szakemberek között egyetértés mutatkozott abban is, hogy sokan nem képesek megfelelően oldani a bennük keletkező feszültséget, különösen, ha erre nem kapnak otthon mintát, hiányoznak a megóvó családi kötelékek, illetve a barátok, akikkel megbeszélhetik a nehézségeket. „Jó páran a szülők tudta nélkül jönnek el hozzánk. Az elterelésre járók közt van, aki külön postafiókot nyitott és oda kéreti a bíróság, ügyészség, papírjait, és egyenesen kéri, hogy ne is telefonáljunk haza.” - kezdi Márton – „Elég szomorú, hogy nem meri felvállalni a családja előtt. Ha otthon nem tud erről őszintén beszélni, akkor bele sem merek gondolni, még mi mindenről nem tud nyíltan szólni. Elég sokan magukra vannak hagyva lelkileg, annak ellenére, hogy családban élnek, ám ez fordítva is igaz: élhet valaki úgy egyedül egy háztartásban, hogy közben van az életében olyan ember, akikre számíthat.” Kocsi szerint gyakran a család lelkileg betegebb, mint a páciens. Sokszor épp az otthoni körülményekből adódik a probléma, hiszen mindenki elfoglalt, vagy egyszerűen nem ér rá a gyerekére. „Persze vannak olyan szülök is, akik minden igyekezetük ellenére nem tudnak teljes mértékben segíteni, és ezért keresnek szakembert.”
Van, hogy a mély baráti kötelékek is hiányoznak, márpedig Kocsi szerint „a pszichés probléma nem az a kategória, amit egy felületes haverság elbír, valamint abból is probléma adódhat, ha valaki pontosan a páciens lelki gyengeségét vagy kötődés iránti vágyát használja ki.” A lelki problémák összefügghetnek napjaink anyagi bizonytalanságával is, azonban fontos megjegyezni a szomorú tényt: a magyar lakosság még a viszonylag jobb gazdasági korszakokban is elsők között volt a lelki betegségekben.

S.O.S.

Richter szerint mostanság kezd megváltozni az a szemlélet, hogy „ciki” a lelki problémák miatt segítséget kérni. A kérdés csupán, hogy hol, mikor, mennyiért? Sajnos a társadalombiztosítás csak korlátozottan támogatja a pszichoterápiát. „Kevés az államilag finanszírozott mentálhigiénés központ, nagy a várakozási idő, és ha valaki bejutott, akkor sem biztos, hogy azt kapta, amire szüksége volt.” - kezdi Kocsi - „Persze ez nem a kollégák hibája, hiszen kevés idő alatt sok beteget kell ellátniuk. Legtöbbször ez a gyors diagnózist követően gyógyszerfelírást jelent.
A pszichoterápiás ellátásban néhány konzultáció még az enyhébb esetekben is szükséges, a régóta fennálló, vagy összetett probléma több alkalmat igényel. Magánrendeléseken egy alkalom 40-60 percet ölel fel, de ezek 7000-18000 Ft körüli ára miatt sajnos nem mindenki számára elérhetőek.
A civil szféra igyekszik kompenzálni az ellátás hiányosságait. Vannak pszichotereápiás alapítványok, ahol a fizetendő összeg lényegesen alacsonyabb, mint privát rendelésen. Az egyetemeken ingyenesen rendelő pszichológusok mellett sok intézményben, így a BME-n is felkereshetünk pszichológus hallgatókból toborzott önkénteseket, kortárs segítőket is. „Ha az illetőnek a problémájára szakosodott pszichológusra van szüksége, vagy az igényelt nagyobb intenzitású törődés nálunk nem fér a keretekbe –ez nem feltétlen jelenti, hogy az állapota súlyosabb lenne- akkor megkeressük azt a helyet, ahol el tudják látni.”- állítja Richter.
Ami a drogproblémákkal küszködőket illeti, Márton szerint Budapest viszonylag jól ellátott őket segítő szolgáltatásokkal, köztük úgynevezett alacsony küszöbű, tehát ingyenes és anonim kiszolgálókkal. „Akár egy jelszóval, vagy egy becenévvel segítséget lehet kérni, bár én inkább a személyes megkeresést javaslom.”

Legyen szó bármilyen lelki problémakörről, nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentőségét, úgy az intézmények, mint az egyén részéről. Az önismeret kulcsfontosságú, azaz a saját igényeinkre való odafigyelés, problémamegoldó rutinok elsajátítása, és azon szakterület megtalálása, ahol a leginkább ki tudunk teljesedni. „A stresszt és a szorongást valamilyen módon le kell győzni, s ezt kéne fejleszteni.”- véli Márton – „Amit nagyon nem tudunk: dicsérni és a dicséretet elfogadni.”

Az oldalt összeállította: Balog Dániel, Csirszka Zita, Kiss Lívia


Hasznos linkek segítséget kérőknek:

Ingyenes tanácsadás egyetemünkön:
www.tampont.bme.hu

Nap-Kör Mentálhigiénés alapítvány
www.nap-kor.hu

Búra Alapítvány:
www.bura.hu
A honlapon megtalálható számos pszichoterápiás, szenvedélybeteg-segítő, és más lelki segély szolgáltatás, intézmény, civil szervezet elérhetősége.

Pszichológia Online
www.pszichologia.hu
Orvosok közti keresés a probléma jellege, az alkalmazott terápiás technika, vagy település szerint.

Nyugalompont
http://www.nyugalompont.fw.hu/

“Rév” Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
www.caritas.hu

 

1 komment

Címkék: műhely depresszió stressz anorexia pszichológia riport 2009 kényszerbetegség drogfüggőség

A bejegyzés trackback címe:

https://balogdaniel.blog.hu/api/trackback/id/tr741507862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolonial · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.12. 14:47:17

nagyon aktuális probléma. sajnos én is ezt tapasztalom az egyetemen, a fiatalok ahelyett hogy megpróbálnák megoldani a problémákat, elmenkülnek előlük. Számomra teljesen érthető, sokuk hatalmas terheket cipel, a folyamatos egyetemi nyomás, különélés a szükőktől, sokszor még a szülők anyagi támogatása is, és a kilátástalanság hogy mikor változik meg a helyzetük
süti beállítások módosítása